Αρχικά να διαχωρίσουμε ότι είναι διαφορετικοί οι φυσικοί χυμοί φρούτων από τους έτοιμους χυμούς φρούτων του εμπορίου. Ειναι διαφορετικοί τόσο σε επίπεδο θερμίδων όσο και σε επίπεδο βιταμινών.

Οι χυμοί του εμπορίου αποτελούνται κατά βάση από ζάχαρη και νερό και πολύ μικρή ποσότητα φρούτου. Επιπρόσθετα, το φρούτο λόγω της επεξεργασίας που έχει υποστεί έχει χάσει και τη θρεπτική του αξία.

Το διάβασμα κάνει καλό

Καλό είναι, να μάθουμε όλοι να διαβάζουμε τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων και ποτών. Θα μπορούμε να κατανοούμε καλύτερα αν αυτό που πρόκειται να καταναλώσουμε αξίζει ποιοτικά ή όχι.

Στους χυμούς, για παράδειγμα, υπάρχουν 2 κατηγορίες. Τα φρουτοποτά και τα νέκταρ που δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ζαχαρόνερο με έξτρα άρωμα/γεύση φρούτων και βιταμίνες.

Από την άλλη πλευρά, είναι οι φυσικοί χυμοί που ετοιμάζουμε εμείς στα σπίτια μας. Είναι πολύ καλύτεροι από τους έτοιμους, αλλά όχι από τα ίδια τα φρέσκα τα φρούτα.

Τα φρούτα και πιο πολύ μας χορταίνουν και προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό στην ωμή μορφή τους.

Επίσης, δεν ανεβαίνει η θερμιδική τους αξία, όπως γίνεται στους φυσικούς χυμούς που όπως λέμε «βγάζουν τα ζουμιά τους» δηλαδή την ποσότητα της φρουκτόζης τους και αυτή απορροφάται τόσο γρήγορα που το σώμα μας δεν μπορεί να διαχωρίσει αν πρόκειται για χυμό πορτοκάλι ή για κόκα κόλα.

Για να παρασκευάσουμε ένα ποτήρι φυσικού χυμού πορτοκάλι χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε 3-4 φρούτα, περισσότερα από όσα θα τρώγαμε κανονικά αν τα καταναλώναμε ολόκληρα.

Smoothies

Υπάρχει πάντα και η εναλλακτική για smoothies για όσους δεν αρέσουν τα φρούτα.

Eίναι πολύ πιο υγιεινή λύση από έναν απλό φυσικό χυμό και θεωρείται και πλήρες γεύμα αν συνδυαστούν τα φρούτα με κάτι σε πρωτεΐνη (πχ ταχίνι ή γάλα, ή φυστικοβούτυρο, κλπ) και κάτι σε υδατάνθρακα (πχ βρώμη ή κάποιο μπισκότο ,ή ξηρούς καρπούς κλπ).

Συμπερασματικά, δεν πειράζει αν θέλουμε να πιούμε κάποια στιγμή έναν φυσικό χυμό που τον έχουμε ετοιμάσει οι ίδιοι στη θέση φρέσκου φρούτου.

Θα πειράζει όταν αυτό θα γίνεται συστηματικά και πόσο μάλλον με έτοιμους χυμούς του εμπορίου.

Δεν είναι τυχαία η φράση, φάτε τα φρούτα σας και πιείτε τα λαχανικά σας!