Ο καθένας ξέρει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλά για την υγεία μας, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να καταναλωθούν. Οι τελευταίες συστάσεις από τους διάφορους Οργανισμούς Ποτών και Τροφίμων προτείνουν πέντε με εννέα μερίδες κάθε μέρα. Οι χυμοί των φρούτων και λαχανικών δε μπορούν να αντικαταστήσουν τα στερεά φρούτα και λαχανικά, γιατί δε παρέχουν επαρκή ποσότητα ινών, αλλά παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά απαραίτητα για τις βασικές λειτουργίες του σώματος. Λάβετε υπόψη σας τους ακόλουθους συνδυασμούς χυμών φρούτων και λαχανικών για την επόμενη προσπάθεια σας παραγωγή «έξυπνου» φυσικού χυμού.

Καρότο

Ίσως το πιο γνωστό είδος χυμού που σχετίζεται με την σύγχρονη τάση της υγιεινής διατροφής είναι η παραγωγή χυμού από καρότο. Το κυλινδρικό σχήμα του καρότου και ο εύκολα καταναλώσιμος φλοιός του, το καθιστούν μια βολική επιλογή για παραγωγή χυμού. Η σχεδόν κρεμώδης συνοχή και ελαφρά γλυκιά γεύση του είναι άλλα 2 πλεονεκτήματά του. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας χυμού καρότου θα κάνει το δέρμα σας πορτοκαλί, αλλά ένα ποτήρι την ημέρα, θα ωφελήσει χωρίς την εμφάνιση του χρώματος, δηλαδή θα παρέχει επαρκή ποσότητα βήτα-καροτίνης απαραίτητη για την υγεία των ματιών, η οποία είναι και υπεύθυνη για το πορτοκαλί χρώμα του.

Ντομάτα, καρπούζι και γκρέιπφρουτ

Ντομάτα, καρπούζι και γκρέιπφρουτ έχουν τρία κοινά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την παρασκευή χυμού. Είναι πολύχρωμα, χυμώδη και παρέχουν το γνωστό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο. Το ότι από τη φύση τους έχουν υψηλή απόδοση σε χυμό δε θα χρειαστεί να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα για να γεμίσετε ένα ποτήρι. Το χρώμα τους μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ευδιάθετοι καταναλώνοντας τα σε σύγκριση με άλλα φρούτα και λαχανικά, σαν να δημιουργούν μια εορταστική ατμόσφαιρα και το λυκοπένιο παρέχει ιδιότητες πρόληψης ενάντια στον καρκίνο. Πρόσθετα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν, περιλαμβάνουν τη βιταμίνη C, β-καροτένιο και κάλιο.

Λάχανο και μπρόκολο

Το λάχανο και το μπρόκολο είναι πολύ σημαντικά λαχανικά για την υγεία του οργανισμού μας και υποστηρίζουν διατροφικά τα επινεφρίδια μας. Μπορείτε να τα κόψετε σε λεπτές φέτες και να τα βάλετε μέσα στον αποχυμωτή, ώστε να δημιουργήσετε ένα ακόμη είδος χυμού από φρέσκα λαχανικά. Το μπρόκολο μπορεί να είναι διαφορετικό σε υφή και σε γεύση και να σας δυσκολέψει λίγο, αλλά αξίζει την προσπάθεια παραγωγής αυτού του χυμού, ο οποίος θα σας ανταμείψει και θα σας κάνει να αισθανθείτε πολύ όμορφα και από έξω και από μέσα.

Μούρα

Εποχιακά μούρα παρέχουν μια γλυκιά και πλούσια γεύση που κάνουν πολλά κυρίως πιάτα, ορεκτικά και γαρνιτούρες να φαίνονται πιο νόστιμα, πόσο μάλλον με τη μορφή χυμού. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε κάποιο χωράφι που τα καλλιεργεί, αγοράστε ένα κουπάκι από τον μανάβη και προσθέστε τα σε άλλο είδος χυμού, όπως είναι του μήλου και του πορτοκαλιού, για να δημιουργήσετε άλλη μια πανδαισία χρωμάτων και μια γλυκιά γεύση. Τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη C, είναι ακόμη ένας λόγος για να προσθέσετε μούρα στο ρεπερτόριο σας για την παραγωγή όλων αυτών των φυσικών χυμών!