Ήθελα από καιρό να γράψω ένα τέτοιο κείμενο σαν αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω, για τον καημό ή το παράπονο (όπως θέλετε πείτε το) του διαιτολόγου-διατροφολόγου! Όπως όλοι οι κλάδοι, έτσι και ο δικός μας, κατακλύζεται από μεγάλη απάτη και κομπογιαννιτισμό και θα ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου μαζί σας, (που πιστεύω αρκετοί συνάδελφοι σκέφτονται και νιώθουν με τον ίδιο τρόπο), αλλά και να ενημερώσω όσους το διαβάσουν.
Θα ξεκινήσω από την πρώτη συνάντηση που έχει ο εκάστοτε πελάτης με τον διαιτολόγο του. Οι κλασικές φράσεις που ακούμε με το που μπει ο πελάτης στο γραφείου του διαιτολόγου είναι: α) είσαι ο τρίτος-τέταρτος, κοκ διαιτολόγος που έρχομαι, β) ξέρω τι πρέπει να κάνω και δε θέλω να μου πεις, απλά να με ελέγχεις για να έχω το κίνητρο, γ) σοβαρά μιλάς θα τρώω υδατάνθρακες; μα καλά δε παχαίνουν; δ)ξέρω πόσα κιλά πρέπει να χάσω γιατί έχω τάδε ύψος, ε) θέλω κάτι για γρήγορη απώλεια, κλπ. Δε φταίει ο κόσμος που τα λέει όλα αυτά, αλλά αυτοί που τους έχουν δημιουργήσει τέτοιες σκέψεις και ίσως κόμπλεξ. Ο κόσμος με τόσα που ακούει ή που διαβάζει ή που βλέπει στα ΜΜΕ δε ξέρει τι ισχύει και τι όχι, γι’αυτό και πάντα λέμε ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τη διατροφή και χρειάζεται σωστή ενημέρωση και ειδικά από μικρή ηλικία. Το καλύτερο είναι να επισκεφθούν όλοι, έστω για μια φορά στη ζωή τους έναν διαιτολόγο για μην είναι παραπληροφορημένοι και γιατί όχι να μην είναι και εκπαιδευμένοι διατροφικά!
Το θέμα όμως έγκειται αλλού και εκεί είναι και η ουσία αυτού του κειμένου. Για ποιο λόγο έχει «περαστεί» στον κόσμο η εντύπωση ότι για να χάσει κάποιος κιλά θα πρέπει να πεινάσει και να στερηθεί; Για ποιο λόγο προωθούνται συχνά δίαιτες με απαγορευμένες ομάδες τροφών και περίεργους συνδυασμούς; Για να μην αναφερθώ στα διάφορα τεστ δυσανεξίας, τεστ με βάση την ομάδα αίματος, κλπ! Να σας θυμίσω επίσης τα πολλά υποσχόμενα μαγικά φίλτρα και μαντζούνια; Τα εκατοντάδες σκευάσματα αδυνατίσματος και υποκατάστατα γευμάτων; Το δυστυχές της υπόθεσης είναι ότι όλα αυτά τα προτείνουν και επαγγελματίες υγείας, όπως γιατροί, φυσιοθεραπευτές, αισθητικοί, διαιτολόγοι, γυμναστές, βελονιστές, ομοιοπαθητικοί αλλά και άσχετοι τελείως με αυτούς τους κλάδους, όπως κομμωτές και ότι βάλει ο νου σας.
Δε θα ρίξω ευθύνες στο σύστημα της χώρας μας και ούτε είναι της ώρας μια τέτοια ανάλυση, γιατί θεωρώ πως πρέπει και ο καθένας μας χωριστά να έχει μια υποτυπώδη συνείδηση και να νιώθει ότι θέλει να βοηθήσει τον κόσμο και να τον προσανατολίσει σωστά. Ναι μεν στην Ελλάδα έχει γίνει καραμέλα η φράση «ότι δηλώσεις είσαι», αλλά διερωτώμαι, γιατί να το κάνεις αυτό; Επειδή στο επιτρέπουν; Εσύ δηλαδή σαν επαγγελματίας δεν έχεις τύψεις, δε θες να είσαι καλός στη δουλειά σου και να σε εκτιμάει ο κόσμος; Και πάνω από όλα πως μπορείς να προτείνεις πράγματα τα όποια μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και σοβαρό πρόβλημα υγείας; Θεωρούμαστε μετά επαγγελματίες; Θεωρούμαστε άνθρωποι;
Έχω βαρεθεί να εξηγώ με πολύ ευγενικό τρόπο σε όσους έρχονται στο γραφείο μου και με όσους συναναστρέφομαι ανεξαρτήτως επαγγέλματος, ότι δεν υπάρχουν τροφές που αδυνατίζουν και παχαίνουν, αλλά οι ποσότητες είναι που παίζουν ρόλο, τα γεύματα και οι σωστοί συνδυασμοί. Είναι μύθος ότι πρέπει να ζυγίζεις τόσα κιλά σε σχέση με το ύψος σου. Έχω βαρεθεί να βλέπω να κοτσάρουν παντού μέσα στο internet τον ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) και όλοι νομίζουν ότι από αυτό κρίνονται όλα. Έχω βαρεθεί να βλέπω στερητικές δίαιτες με πολύ χαμηλές θερμίδες που δεν αντιπροσωπεύουν τον κάθε άνθρωπο χωριστά. Για να μη μιλήσω για τις λεγόμενες αποτοξινώσεις που όλοι με ρωτάνε για ποιο λόγο δε τους βάζω την πρώτη εβδομάδα αποτοξίνωση και πρέπει να ξεκινήσουν κανονικά το πρόγραμμα; Όταν τους λες 5 γεύματα τους φαίνονται πολλά και νομίζουν ότι με τόσο φαγητό δε θα χάσουν, γιατί έχουν ακούσει και το βλέπουν από άλλους «ειδικούς» ότι όσο πιο λίγο φας, τόσο καλύτερα είναι για να χάσεις βάρος. Τι να πούμε βέβαια για τις πρωτεϊνικές δίαιτες και γενικότερα για δίαιτες με περιέργους συνδυασμούς….
Η βάση της διατροφής είναι μία και λέγεται Μεσογειακή διατροφή! Από εμάς ξεκίνησε , αλλά όλοι οι υπόλοιποι λαοί την εφαρμόζουν εκτός από εμάς. Κάτι ήξεραν, λοιπόν, οι γιαγιάδες μας και οι προγιαγιάδες μας που σερβίριζαν το κρέας με την πατάτα ή το ρύζι. Τυχαίο; -δε νομίζω! Με τα χρόνια εννοείται ότι άλλαξαν πολλά στον τομέα της διατροφής, γιατί έγιναν έρευνες, υπήρξε εξέλιξη, όπως σε κάθε τομέα άλλωστε, αλλά κάποια βασικά πράγματα, τα θεμέλια όπως λέμε, δε μπορούν να αλλάξουν. Οι πρωτεΐνες (πχ γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, κλπ) πρέπει να συνδυάζονται ΠΑΝΤΑ με τους υδατάνθρακες (πχ ρύζι, πατάτα, μακαρόνι, ψωμί, κλπ) και φυσικά να υπάρχουν μέσα στην ημέρα 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Τώρα που είπα μερίδα θέλω να αναφέρω ότι εκεί είναι που παίζει ρόλο ο διαιτολόγος, δηλ. καθορίζει τις ποσότητες που αντιστοιχούν στον κάθε άνθρωπο χωριστά και του μαθαίνει ποιοι είναι οι σωστοί συνδυασμοί και τα ωράρια. Θα μου πείτε ότι και οι διαιτολόγοι που δίνουν τα αυστηρά μενού υποτίθεται ότι και εκείνοι μαθαίνουν στους πελάτες τους ποια είναι η σωστή διατροφή… Μόνο που δεν ισχύει αυτό, αλλά στο βωμό του γρήγορου χρήματος ο καθένας αποφασίζει να λειτουργήσει διαφορετικά. Όλους μας εφοδιάζουν με τις ίδιες γνώσεις στις σχολές, το πώς θα πορευτεί ο καθένας στην πορεία είναι που αλλάζει και αυτό γιατί το χρήμα πολλοί αγάπησαν. Θεωρώ πως μόνο αυτός είναι ο λόγος, αλλιώς δε μπορώ να διανοηθώ κάποιος να θέλει να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στην υγεία του συνανθρώπου του. Σκέφτονται ότι «αν χάσει κάποιος αρκετό βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα θα με διαφημίσει και σε άλλους οπότε θα αποκτήσω πιο πολλούς πελάτες». Αν έχεις όμως και τα κότσια εξήγησε στον κόσμο ότι όταν χάνονται απότομα αρκετά κιλά, δεν είναι κιλά λίπους, αλλά υγρά και μυϊκή μάζα και μπορεί φαινομενικά να είσαι πιο αδύνατος, αλλά πρακτικά και ουσιαστικά δεν έχει γίνει δουλειά γιατί το λίπος παραμένει μέσα στο σώμα. Καταρχάς, δεν είναι τυχαίο που όλοι οι διαιτολόγοι δίνουν εβδομαδιαία προγράμματα, εφόσον το ένα κιλό λίπους χρειάζεται τουλάχιστον 1 εβδομάδα για να χαθεί, γιατί ισούται με συγκεκριμένες χιλιάδες θερμίδες οι οποίες με τη σειρά τους απαιτούν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να «χαθούν» και αυτές.
Ας μιλήσουμε λίγο για τα διάφορα τεστ δυσανεξίας και τα διάφορα σκευάσματα που ανέφερα προηγουμένως. Όσοι κάνουν τα ξακουστά αυτά τεστ είναι ευχαριστημένοι γιατί έχασαν κιλά ασχέτως από το αν τα χρυσοπλήρωσαν. Όταν τους εξηγώ, λοιπόν, ότι είναι απάτη και δεν έχουν καμία επιστημονική ισχύ, δε μπορούν να με καταλάβουν γιατί επικρατεί η σκέψη ότι έχασαν τα κιλά που ήθελαν. Θα σας πω όμως το εξής: ότι αν από αύριο σας κόψω τις μισές τροφές που υπάρχουν εννοείται πως θα χάσετε βάρος, τα τεστ περιμένατε για να το δείτε αυτό; Τα οποία τεστ έχουν απαγορευτεί από το Υπουργείο Υγείας γιατί δεν υφίστανται επιστημονικά, αλλά πάραυτα βλέπεις ότι γιατροί, διαιτολόγοι, κλπ συνεχίζουν και τα κάνουν. Άρα μετά μην απορείτε συνάδελφοι γιατί μας παίρνουν τηλέφωνο και μας ρωτάνε αν κάνουμε και εμείς αυτά τα τεστ. Ήρθε η ώρα της Herbalife, Prevent, Forever κλπ, κλπ.: και ποιος δεν έκανε κάτι από αυτά…. Ενώ το φαγητό είναι μια από τις βασικές απολαύσεις της ζωής και δε πρέπει να το στερούμαστε, ήρθαν αυτές οι εταιρίες και σου λένε αντί για φαγητό, πάρε αυτά τα σκευάσματα και υποκατάστατα τροφών. Εκεί να δεις χαρά που αφορά σε απώλεια βάρους άσχετα από το αν νιώθεις ατονία ή αποκτήσεις τριχόπτωση. Και φυσικά όταν έρθει η ώρα να εντάξεις στη διατροφή σου και λίγο φαγητό ρε αδερφέ, τότε θα δεις ότι θα αυξηθεί το βάρος σου, γιατί δε θα ξέρεις πώς να το εντάξεις σωστά το φαγητό μέσα στην καθημερινότητά σου συν το ότι θα το έχεις στερηθεί. Η αντίρρηση των διαιτολόγων σε όλο αυτό είναι ότι δε μπορεί ένας άνθρωπος για όλη του τη ζωή να ζει με υποκατάστατα τροφών αντί της κανονικής τροφής και λέω «για όλη του τη ζωή» με ίσως μια μικρή υπερβολή, γιατί δυστυχώς οι περισσότεροι που τα δοκιμάζουν τα ακολουθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Δε θα σχολιάσω δε, το ότι αυτοί που τα πλασάρουν όλα αυτά δεν είναι ειδικοί, αλλά έψαχναν για κάποια απασχόληση και αποφάσισαν να ασχοληθούν με αυτό το αντικείμενο και μ’αρέσει που πιέζουν τον κόσμο να τα αγοράσει αυτά τα προϊόντα και δήθεν τον ενημερώνουν και διατροφικά.
Επίσης, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα περιστατικά με διατροφικές διαταραχές και έχουμε χάσει το μέτρο του ποιος θεωρείται αδύνατος και ποιος κανονικός. Οι περισσότερες κοπέλες έχουν σαν πρότυπα τις πολύ αδύνατες κοπέλες και αυτές στα μάτια τους μοιάζουν κανονικές. Ε όχι, δε το δέχομαι να λέμε τις κοκκαλιάρες κανονικές και αυτό δεν είναι δική μου άποψη, ισχύει αντικειμενικά. Πάρτε για παράδειγμα πως ήταν οι γυναίκες της δεκαετίας του 60 και του 70, ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΕΣ και με καμπύλες παρακαλώ και τώρα όλες έχουν σαν πρότυπο τις επώνυμες που βλέπουμε στην τηλεόραση και είναι λες και βγήκαν από το ίδιο εργοστάσιο παράγωγης , δηλ. μια «κοψιά». Δυστυχώς τα ΜΜΕ, αυτά τα πρότυπα προβάλλουν και το ίδιο κάνουν και οι βιτρίνες των μαγαζιών. Δε γίνεται το μέγεθος large και Χlarge να είναι πλέον medium και small και μετά κλααααμα η κυρία που βλέπει ότι πρέπει να αγοράσει 2Χ large και νιώθει ότι δε τη χωράει ο τόπος!
Θα μπορούσα να γράψω και άλλα πολλά και να αναλύω για μέρες, αλλά δε θέλω να κουράσω κανέναν, άλλωστε ο σκοπός ήταν μια σύντομη ενημέρωση, γιατί μέρα με τη μέρα ακούμε και βλέπουμε διάφορα γύρω μας και επιτέλους πρέπει να μάθει ο κόσμος τι είναι μύθος και τι πραγματικότητα και πάνω από όλα να μην αγχώνεται!