Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενα άρθρα, ο στιγμιαίος καφές αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του Έλληνα και συντροφεύει πολλές στιγμές του με φίλους και οικογένεια!

Πλούσιος σε πολυφαινόλες οι οποίες ενισχύουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού και σύμμαχος στην καθημερινή ενυδάτωση, ο στιγμιαίος καφές έχει αποδειχτεί ότι είναι τελικά πολλά περισσότερα από μία απλή συνήθεια.

Και ενώ κάθε μέρα έρχονται στην επιφάνεια όλο και περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες του στιγμιαίου καφέ για την υγεία μας, εν τούτοις κυκλοφορούν ακόμα κάποιες ανακρίβειες που αφορούν στην κατανάλωσή του. Ίσως η πιο διαδεδομένη ανακρίβεια αυτή τη στιγμή να είναι εκείνη που αφορά στην περιεκτικότητα του στιγμιαίου καφέ σε καφεΐνη.

Τι ισχύει όμως πραγματικά για την περιεκτικότητα καφεΐνης στον στιγμιαίο καφέ?

Για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε καλύτερα την ανάλυση που ακολουθεί,  βοηθάει πολύ το να συμβουλευτούμε τον πίνακα με τη μέση περιεκτικότητα διαφόρων ειδών καφέ σε καφεΐνη:

Είδος καφέ ανά μερίδα Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
Καφές φίλτρου (~200ml) 115-175mg
Στιγμιαίος καφές (~200ml) 65-100mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml) 2-3mg
Ελληνικός καφές (50ml) 40mg
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50ml) 0-1mg
Εσπρέσο (30ml) 30-40mg

Ανάλογα με τον τύπο του καφέ η περιεκτικότητα σε καφεΐνη ποικίλει. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η περιεκτικότητα του κάθε καφέ σε καφεΐνη εξαρτάται την προέλευση και την μέθοδο επεξεργασίας του. Αν για παράδειγμα καταναλώσουμε στην ίδια ποσότητα στιγμιαίο και καφέ φίλτρου, στην πρώτη περίπτωση θα λάβουμε περίπου 25-30% λιγότερη καφεΐνη σε σχέση με την δεύτερη, καθώς ο στιγμιαίος καφές σύμφωνα με την συγκέντρωση καφεΐνης στην ίδια ποσότητα είναι από τους πιο ελαφρούς καφέδες.

Επειδή όμως σε πραγματικές συνθήκες δεν καταναλώνονται όλα τα είδη καφέ στην ίδια ποσότητα… συγκρίνοντας την περιεκτικότητα σε καφεΐνη 200ml στιγμιαίου παγωμένου καφέ, σε σχέση με την περιεκτικότητα ενός freddo espresso (2πλη δόση espresso – περίπου 60 ml) προκύπτει και πάλι, ότι ο στιγμιαίος καφές είναι το ίδιο ελαφρύς σε συγκέντρωση καφεΐνης.

Άρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο στιγμιαίος δεν περιέχει περισσότερη καφεΐνη σε σχέση με άλλα είδη καφέ! Μάλιστα, βάσει της σχετικής «Αρχής» η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση για έναν ενήλικα είναι περίπου 400mg καφεΐνης… που αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας υγιής ενήλικας μπορεί να καταναλώσει άφοβα περίπου 3-4 στιγμιαίους καφέδες μέσα στην ημέρα!