Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση γύρω από το αδυνάτισμα, το τι να ακολουθήσει κάποιος για να χάσει κιλά, πόσο γρήγορα ή εύκολα μπορεί να τα χάσει ,πως θα γίνει να μη τα ξαναβάλει, κλπ. Ο κόσμος με τόσα που ακούει ή που διαβάζει ή που βλέπει στα ΜΜΕ δε ξέρει τι ισχύει και τι όχι, γι’αυτό και πάντα λέμε ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τη διατροφή και χρειάζεται σωστή ενημέρωση και ειδικά από μικρή ηλικία. Για ποιο λόγο έχει «περαστεί» στον κόσμο η εντύπωση ότι για να χάσει κάποιος κιλά θα πρέπει να πεινάσει και να στερηθεί; Για ποιο λόγο προωθούνται συχνά δίαιτες με απαγορευμένες ομάδες τροφών και περίεργους συνδυασμούς; Για να μην αναφερθώ στα διάφορα τεστ δυσανεξίας, τεστ με βάση την ομάδα αίματος, κλπ! Να σας θυμίσω επίσης τα πολλά υποσχόμενα μαγικά φίλτρα και μαντζούνια; Τα εκατοντάδες σκευάσματα αδυνατίσματος και υποκατάστατα γευμάτων;

Η μόνη σωστή απάντηση είναι, ότι πρέπει σίγουρα ο διαιτώμενος να ακολουθήσει ένα πλάνο ισορροπημένης  & υγιεινής διατροφής, με στόχο την απώλεια κιλών λίπους , με καλή διατροφική εκπαίδευση από τον διαιτολόγο που θα επιλέξει και με τελικό σκοπό τη συντήρηση του επιθυμητού βάρους.

Αυτό φυσικά μπορεί να γίνει χωρίς να στερηθεί ή να περιοριστεί κάπου ο διαιτώμενος, γιατί όλα επιτρέπονται με μέτρο, γι’αυτό και ο διαιτολόγος ρυθμίζει τις ποσότητες που του αναλογούν, του δημιουργεί σωστούς συνδυασμούς που περιέχουν όλες τις ομάδες τροφών και του καθορίζει τη συχνότητα των γευμάτων του, πάντα με βάση τα ωράρια & την καθημερινότητα του διαιτώμενου.

Τα χαρακτηριστικά της σωστής διατροφής είναι αυτά της Μεσογειακής :

  • Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά (ανεπεξέργαστα), όσπρια, ξηροί καρποί).
  • Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί  και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
  • Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
  • Κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες
  • Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Καλό είναι να υπάρχουν μικρά και συχνά γεύματα που να αποτελούνται από 3 βασικά και 2 ενδιάμεσα και να απέχουν περίπου 3 με 4 ώρες το πολύ μεταξύ τους. Στα βασικά γεύματα να υπάρχει συνδυασμός από 3 ομάδες τροφών, δηλ. πρωτεΐνης-ζωικής τροφής, υδατάνθρακα-αμυλούχας τροφής και κάποιου φρούτου ή λαχανικού και στα ενδιάμεσα οπωσδήποτε μια δυάδα από κάποιο φρούτο ή ακόμα και λαχανικό, μαζί όμως με κάτι ακόμη, όπως για παράδειγμα κάποιο κριτσίνι ή μια μπάρα δημητριακών ή λίγους ξηρούς καρπούς, κλπ.

Τέλος, η καλή ενυδάτωση και η άσκηση έρχονται να «κουμπώσουν» σε όλη αυτή την προσπάθεια που ξεκινά κάποιος και τον βοηθούν ακόμη παραπάνω στο να πετύχει τον στόχο του.