Το Junk food είναι μια λέξη που όταν έρχεται σαν πρώτη σκέψη στο μυαλό μας σκεφτόμαστε σίγουρα κάτι νόστιμο, εύκολο και γρήγορο.

Κάτι που θα μας χαροποιήσει τρώγοντας το, είτε βλέποντας τηλεόραση στο σπίτι, είτε βγαίνοντας έξω με παρέα, κλπ. Είναι όμως έτσι;

Τι ορίζουμε όμως, με τη φράση junk food;

Junk food είναι το «πρόχειρο φαγητό» που αποδίδει πολλές θερμίδες στον οργανισμό μας.

Οι θερμίδες αυτές, δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ποσότητα, αλλά και με την ποιότητα. Είναι τροφές που περιέχουν αρκετή ζάχαρη, αρκετό αλάτι και όπως λέμε, «κακά» λιπαρά. Είναι πλέον γνωστό σε όλους, ότι το junk food δημιουργεί εθισμό και όποιος το καταναλώνει συχνά δυσκολεύεται να το βγάλει από την καθημερινότητά του.

Ο δυτικός τρόπος ζωής φαίνεται να κυριαρχεί και να επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες διαφόρων λαών. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως και στην Ελλάδα, το junk food διεκδικεί μια υψηλή θέση  στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων. Παρολ’αυτά, η Αμερική είναι αυτή που κατέχει τα πρωτεία. Πρωτεία, σε ότι αφορά στην πρωτοτυπία, στις νέες ιδέες και μορφές και στο ότι γενικώς ξεκίνησαν όλα από κει.

Μάστιγα της εποχής

Η αλήθεια είναι, ότι το junk food έχει γίνει μάστιγα της εποχής μας και θέλει μεγάλη προσοχή!

Το έτοιμο τυποποιημένο φαγητό μπορεί να προκαλέσει εθισμό στον οργανισμό από τις μικρές ηλικίες. Αυτό συμβαίνει, γιατι ως γνωστόν τα παιδιά μιμούνται τους γονείς και πόσο μάλλον στο θέμα των διατροφικών συνηθειών.

Είναι λογικό, αν οι γονείς τρώνε ανθυγιεινά φαγητά και γλυκά πολύ συχνά μέσα στο σπίτι, το ίδιο να κάνουν και τα παιδιά. Να μη θέλουν, δηλαδή, να επιλέξουν τα πιο υγιεινά γεύματα, όταν τους τα προσφέρουν. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και μια μερίδα γονιών που μπορεί να μην προσφέρει καν τα πιο υγιεινά πιάτα.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο μπαίνει το junk food στα σπίτια μας, λόγο έλλειψης χρόνου για ψώνια και μαγείρεμα. Λόγο πολλών υποχρεώσεων και γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας και φυσικά λόγο εύκολης πρόσβασης σε αυτό. Καθοριστικό ρόλο σε όλα αυτά, έπαιξε και η έντονη διαφήμιση που έγινε γύρω από αυτό.

Παχυσαρκία και κακή υγεία

Δεν είναι μόνο το θέμα της παχυσαρκίας σαν εικόνα, αλλά και το θέμα της υγείας που ξεκινάει από μέσα!

Πιο συγκεκριμένα, αν κάποιος καταναλώνει junk food πολύ συχνά και για πολύ καιρό, τότε θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία του. Το junk food συνδέεται με αρκετές παθήσεις όπως:

Λογικό είναι, αν αναλογιστούμε πόση ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά προσλαμβάνουμε όταν καταναλώνουμε τέτοια τρόφιμα. Πώς συνδέονται όμως, αυτές οι παθήσεις με το junk food; Γιατί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παχυσαρκία είναι η 2η αιτία θανάτου μετά το κάπνισμα;

Τροφή χωρίς θρεπτικά συστατικά

Στο junk food δεν περιλαμβάνονται θρεπτικά συστατικά. Δεν υπάρχουν καθόλου ή υπάρχουν ελάχιστα, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

Αυτές οι τροφές είναι επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορούν να ρίξουν εύκολα τα επίπεδα σακχάρου και να νιώθει την ανάγκη για γλυκό ο οργανισμός μετά από την κατανάλωση τους. Όπως και να έχει ,το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση λίπους, είτε με τον έναν τρόπο, είτε με τον άλλον.

Επιπτώσεις του junk food στην ψυχική υγεία

Φυσικά, υπάρχουν και επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία.

Δεν είναι τυχαίο που πολλοί άνθρωποι αισθάνονται κούραση, ατονία, έλλειψη συγκέντρωσης, κλπ. Απουσιάζει η σεροτονίνη που είναι θετική ορμόνη και επικρατεί η αρνητική ορμόνη, η κορτιζόλη. Δηλαδή, απουσιάζει η ορμόνη της ευτυχίας και της ευεξίας και επικρατεί η ορμόνη του στρες και του άγχους.

Τα οφέλη ενός υγιεινού τρόπου ζωής

Το να νιώθουμε σωματική και πνευματική ευεξία είναι ότι πιο σημαντικό., πέρα από το ότι μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης κάποιας νόσου.

Η λύση είναι να ακολουθούμε όλοι μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή με πρότυπο φυσικά την Μεσογειακή διατροφή. Να καταναλώνουμε τρόφιμα από όλες τις ομάδες, χωρίς στερήσεις. Να μην νιώθουμε ότι πρέπει να κάνουμε δίαιτα, αλλά ότι πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Θα μας βοηθήσει πολύ να μάθουμε να τρώμε σωστά από μικρή ηλικία.

Επιπρόσθετα, η τακτική άσκηση, βοηθάει στο να διατηρούνται υγιείς οι μύες μας και τα οστά μας. Μαζί με μια σωστή διατροφή, επιτυχαίνουμε καλύτερη ποιότητα ζωής. Το να επισκεφτεί κάποιος, έστω μια φορά έναν Διαιτολόγο για να του κάνει μια σωστή ενημέρωση γύρω από τη διατροφή, θα ήταν μεγάλο κέρδος!