Αν έπρεπε να περιγράψουμε με μια φράση τον στιγμιαίο καφέ θα λέγαμε «η συνήθεια που έγινε λατρεία»…καθώς το συγκεκριμένο είδος καφέ είναι πολύ δημοφιλές στη χώρα μας, τόσο στη ζεστή όσο και στην παγωμένη του έκδοση! Έτσι, όπως συμβαίνει συνήθως με όλους τους “celebrities”…κυκλοφορούν διάφοροι αστικοί μύθοι γύρω από τον στιγμιαίο καφέ.

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους που κυκλοφορούν σχετίζεται τις με γαστρεντερικές ενοχλήσεις που υποτίθεται ότι προκαλεί.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Η θεωρία ότι ο καφές μπορεί να προκαλέσει στομαχικές ενοχλήσεις, έχει να κάνει με την έκκριση υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι, μια διαδικασία που ούτως ή άλλως συμβαίνει κάθε φορά που τρώμε. Μέχρι πρότινος, πολλές έρευνες πάνω στο συγκεκριμένο ζήτησμα ήταν μη καταληκτικές. Μία πρόσφατη μετανάλυση που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία διερεύνησε αν η κατανάλωση καφέ επηρεάζει το γαστρικό και δωδεκαδακτυλικό έλκος, την παλινδρόμηση και την οισοφαγίτιδα ως τις διαταραχές που σχετίζονται με την έκκριση γαστρικού οξέος για να καταλήξει ότι στατιστικά δεν επιβεβαιώνεται κάποια συσχέτιση του καφέ με αυτές τις καταστάσεις.

Επιπλέον, από έρευνες που έχουν γίνει και αφορούν στη γαστρική κινητικότητα, δεν έχει φανεί κάποια – στατιστικά –  σημαντική συσχέτιση μεταξύ αυτής και της κατανάλωσης καφέ από υγιείς ανθρώπους. Επιπρόσθετα, δεν έχει αποδειχθεί κάποια συνάρτηση με την δυσπεψία, καθώς ο καφές δεν φαίνεται να αυξάνει την γαστρική κινητικότητα και το ρυθμό κένωσης του στομάχου σε υγιείς ενήλικες, παρά μόνο σε κάποιους ασθενείς με ήδη υπάρχουσα δυσπεψία.

Επίσης, σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε από το τμήμα Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, διερευνήθηκε η επίδραση που έχουν διάφοροι τύποι καφέ –εκ των οποίων και ο παγωμένος στιγμιαίος καφές – στο γαστρεντερικό σύστημα, την πίεση και το στρες. Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ δεν συσχετίστηκε με γαστρεντερικά συμπτώματα ή αυτοαναφερόμενο στρες, καταρρίπτοντας έτσι τον μύθο ότι ο καφές, και ιδιαίτερα ο παγωμένος στιγμιαίος, προκαλεί προβλήματα σε ανθρώπους που δεν πάσχουν ήδη από γαστρεντερικά νοσήματα.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατανάλωσαν με τυχαία σειρά 4 ροφήματα καφέ (ζεστός και παγωμένος στιγμιαίος καφές, παγωμένος εσπρέσο, ζεστός καφές φίλτρου) τα οποία είχαν την ίδια περιεκτικότητα σε καφεΐνη (160 mg) και όγκο (200mL). Οι ερευνητές, εξετάζοντας τα ευρήματα κατέληξαν ότι η κατανάλωση καφέ δεν συσχετίστηκε με γαστρεντερικά συμπτώματα, τεκμηριώνοντας έτσι ότι η πρόσληψη στιγμιαίου καφέ είτε στη ζεστή είτε στην κρύα εκδοχή του (φραπέ) δεν προκαλεί προβλήματα στο στομάχι, σε ανθρώπους που δεν πάσχουν ήδη από γαστρεντερικά νοσήματα.

Οπότε, καταλήγουμε στο ότι η εμφάνιση περιστασιακού πόνου στο στομάχι μετά την κατανάλωση καφεϊνούχων προϊόντων, μπορεί να είναι αποτέλεσμα δυσπεψίας ή υπερβολικής κατανάλωσης ποσότητας καφεΐνης (> 300mg/ημέρα).