Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι από τις βασικές ομάδες τροφών και απαραίτητη για τη σωστή διατροφή ενός ανθρώπου, πόσο μάλλον για τα μικρά παιδιά! Η αλήθεια όμως είναι, ότι σε πολλά παιδάκια δεν αρέσουν τα παραπάνω ή αρνούνται ακόμα και να τα δοκιμάσουν.

Γονείς μην πανικοβάλλεστε!!!Υπάρχουν τρόποι να πείσετε το παιδί σας να φάει φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τον οργανισμό μας, λόγω κυρίως των βιταμινών που περιέχουν και παρακάτω θα σας δώσω λύσεις  για να το καταφέρετε αυτό, ειδικά με τα λαχανικά.

Αρχικά, καλό θα είναι να μη μαγειρεύετε ξεχωριστά φαγητά για τα παιδιά σας, αλλά να τρώει όλη η οικογένεια το ίδιο φαγητό μαζί στο τραπέζι (όσο αυτό είναι εφικτό), γιατί τα παιδιά ως γνωστόν μιμούνται και είναι σημαντικό να βλέπουν ότι τρώνε, ότι και οι υπόλοιποι και όχι να γίνονται «ιδιαίτερα» γι’αυτά.

Θέλει επιμονή και υπομονή, να μη τα παρατάτε εύκολα, να κάνετε αρκετές προσπάθειες δίνοντας στο παιδί να δοκιμάσει τα λαχανικά και ας τα απορρίπτει τις πρώτες φορές (η γνωστή νεοφοβία) και στην αρχή δοκιμάστε να του τα δώσετε χωρίς κάποιες γαρνιτούρες ή προσμίξεις με άλλα υλικά, δώστε του πολλές επιλογές και «καθαρές» επιλογές, ώστε να τα γευτεί με λαδάκι κ λεμονάκι σαν σαλάτα όπως τα τρώτε και εσείς.

Να νιώθει ότι βρίσκεται σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, χωρίς να γίνεστε καταπιεστικοί, ότι είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό για ένα παιδάκι να τρώει λαχανικά τα οποία συνοδεύουν το φαγητό, όπως κάνουν και οι γονείς του, να βλέπει χρώματα και σχέδια μπροστά του και σε αυτό θα βοηθούσε πολύ να παίρνετε το παιδί μαζί σας για ψώνια, ώστε να βλέπει και να διαλέγει μόνο του τι θέλει να δοκιμάσει και τι του κινεί το ενδιαφέρον, να του εξηγείτε τα διαφορετικά είδη λαχανικών, να το κάνετε σαν παιχνίδι, να του λέτε για παράδειγμα να θυμάται τι χρώμα έχει το καθένα και τι σχήμα και αν θέλει να σας βοηθήσει να τα φτιάξετε μαζί όταν φτάσετε σπίτι.

Η μαγειρική μαζί με τα παιδιά δημιουργεί ένα πολύ χαρούμενο κλίμα, καθώς μπορείτε να πειραματιστείτε παρέα, ετοιμάζοντας σπιτικές πίτσες με λαχανικά, που σίγουρα θα τους κινήσουν το ενδιαφέρον να δοκιμάσουν, όπως και πίτες ή σαντουιτσάκια. Σε περίπτωση που δε δέχονται να γευτούν τα λαχανικά σαν απλές σαλάτες, φτιάξτε σος που μπορούν να συνοδέψουν τις σαλάτες ή γαρνίρετε τες με διάφορα τυριά και φυσικά τι πιο απλό από το να συνδυάσετε τα αγαπημένα τους φαγητά με λαχανικά.

Δοκιμάστε να τα βράσετε, να τα ψήσετε ή ακόμα και ωμά και γιατί όχι να τα συμπεριλάβετε μέσα σε φαγητά, ώστε έτσι δε θα μπορούν να πουν, ότι για παράδειγμα τους ενοχλεί κάτι στη γεύση ή οπτικά και θα παίρνουν και τα θρεπτικά συστατικά έστω και κρυφά! Εναλλακτικά, φτιάξτε χυμούς λαχανικών (ως γνωστόν προτιμάμε τα φρούτα ολόκληρα και όχι σε μορφή χυμού, ενώ τα λαχανικά κάλλιστα μπορούν να γίνουν χυμός) και μάλιστα μη διστάσετε να δοκιμάσετε διάφορους συνδυασμούς.

Το θέμα είναι να καταφέρετε να κάνετε το παιδί να τρώει κάποια είδη στην αρχή και ας μην τα τρώει όλα, αρκεί να προσλαμβάνει τις βιταμίνες που θέλουμε, χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς να προσπαθείτε να το εξαγοράσετε ή να το επιβραβεύετε σαν να έκανε κάτι περίεργο, γι αυτό και έχει σημασία να βλέπει τους γονείς του ότι εντάσσουν τα λαχανικά στην καθημερινότητα τους και στο τραπέζι τους. Μην ξεχνάτε ότι θέλει τρόπο και όχι κόπο, γιατί έχετε να κάνετε με παιδιά και η διατροφική εκπαίδευση ξεκινάει από τη μικρή ηλικία!