Αν σας έλεγαν ότι υπάρχει ένα «φάρμακο» το οποίο μπορεί να χτίζει γερά οστά, να δυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιοπάθειες, καρκίνο και Αλτσχάϊμερ και αυτό μάλιστα δωρεάν, θα το πιστεύατε; Κι’ όμως, αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το φάρμακο αυτό ήδη υπάρχει και είναι η βιταμίνη D ή αλλιώς η «βιταμίνη του ήλιου». Όλοι γνωρίζουμε πως η επάρκεια της «βιταμίνης του ήλιου» είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καλή υγεία των οστών, καθώς ευνοεί την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, αλλά και τη συνολική μας υγεία, αφού ενισχύει την άμυνά μας. Όμως δεν περιορίζεται σε αυτό.

Η βιταμίνη D στην πραγματικότητα πρόκειται για σύμπλεγμα δύο βιταμινών, D2 και D3. H βιταμίνη D παίζει ρόλο κλειδί στην ομοιόσταση του ασβεστίου και του φωσφόρου και του μεταβολισμού των οστών, συμμετέχει όμως και στη λειτουργία πολυάριθμων νέων ιστών. Ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι το αν προσλαμβάνουμε αρκετή ηλιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πέψη μετάλλων όπως είναι το ασβέστιο και ο σίδηρος. Δυστυχώς, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε βιταμίνη D καθώς δεν υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, γι’αυτό και το συμπλήρωμα της είναι απαραίτητο, είτε είναι έγκυος μια γυναίκα, είτε όχι!

Η έλλειψη βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη έχει αποδειχτεί ότι οδηγεί σε σημαντικές επιπλοκές της εγκυμοσύνης, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται: υπασβεστιαιμία και το χαμηλό βάρος του νεογνού, ανεπαρκή σωματική ανάπτυξη των παιδιών και την εκδήλωση  ραχίτιδας, ελάττωση του σωματικού βάρους, υπέρταση της εγκυμοσύνης και προεκλαμψία, σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κύησης, ενδομήτριος θάνατος του εμβρύου, αλλά και λόγω οστεομαλακίας, αυξημένη πιθανότητα κεφαλοπυελικής δυσαναλογίας που οδηγεί συχνά σε μη εξέλιξη του τοκετού και σε αυξημένα ποσοστά καισαρικών τομών. Πιθανή συσχέτιση φαίνεται να υπάρχει και με την ελαττωμένη κορυφαία οστική μάζα (πυκνότητα)νεαρών ενηλίκων 20 περίπου ετών που γεννήθηκαν από μητέρες με σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D.

Η έλλειψη βιταμίνης D ανιχνεύεται από απλή εξέταση αίματος 25(OH)D. Οι έγκυες με σκούρο χρώμα δέρματος έχουν εντοπιστεί ως ομάδα υψηλού κινδύνου, συνέπεια της έλλειψης της βιταμίνης D. Επειδή οι απαιτήσεις σε ασβέστιο αυξάνουν το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, τα επαρκή επίπεδα της βιταμίνης D είναι σημαντικά για τη μητρική υγεία, τη σκελετική ανάπτυξη του εμβρύου και την επιθυμητή κατάσταση της υγείας της μητέρας και του εμβρύου.

Η έλλειψη βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιβαρύνει τη μελλοντική κοινωνική ανάπτυξη και τις κινητικές δεξιότητες του παιδιού, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Nutrition.

Έπειτα από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν 7.000 ζεύγη μητέρων και παιδιών, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάρρεϋ και το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ διαπίστωσαν ότι οι μέλλουσες μητέρες που έχουν έλλειψη της «βιταμίνης του ήλιου» στον οργανισμό τους (λιγότερα από 50 nmol ανά λίτρο αίματος) ήταν πιο πιθανό να κάνουν παιδιά που αργότερα θα πετύχαιναν χαμηλές βαθμολογίες (το κατώτατο 25%) σε προσχολικά τεστ σχετικά με την αδρή και τη λεπτή τους κινητική ανάπτυξη σε ηλικία 2,5 ετών σε σύγκριση με τα παιδιά γυναικών που δεν παρουσίαζαν έλλειψη βιταμίνης D. Τα τεστ περιλάμβαναν αξιολόγηση του κινητικού συντονισμού (π.χ. λάκτισμα μπάλας), της ισορροπίας και των αλμάτων, καθώς και της χρήσης των λεπτών μυών (π.χ. χρήση μολυβιού, δημιουργία κατασκευής με τουβλάκια).

Η έλλειψη βιταμίνης D φάνηκε να επηρεάζει επίσης την κοινωνική ανάπτυξητου παιδιού σε ηλικία 3,5 ετών. Δεν εντοπίστηκαν, ωστόσο, άλλες επιδράσεις, όπως για παράδειγμα στο IQ και στη δεξιότητα ανάγνωσης σε ηλικία 7-9 ετών.

Ακολουθούν οι συστάσεις από 3 διαφορετικούς Αμερικάνικους οργανισμούς και σημειώνεται ότι η τελευταία είναι αυτή που προτείνεται επισήμως από την Αμερικανική κυβέρνηση. Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη από διάφορους οργανισμούς:

Vitamin D Council
Endocrine Society Food and Nutrition Board
Βρέφη
1000 IU/ημέρα
400-1,000 IU/ημέρα 400 IU/ημέρα
Παιδιά  1000I IU/ημέρα 600-1000 IU/ημέρα 600 IU/ημέρα
 

Ενήλικες

 

5000IU/ημέρα

 

1500-2000 IU/ημέρα

 

600 IU/ημέρα800 IU/ημέρα για τους ηλικιωμένους

Έγκυες 4000-6000 IU/ημέρα 1500-2000 IU/ημέρα 600 IU/ημέρα