Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ ευαίσθητη και ιδιαίτερη περίοδος για κάθε γυναίκα. Κατά τη διάρκεια αυτής παρατηρούνται ποικίλες αλλαγές, στο σώμα, στο δέρμα, στη συναισθηματική κατάσταση, στις διατροφικές συνήθειες και επιλογές της μέλλουσας μαμάς. Σημαντικό, λοιπόν, είναι να είναι οι έγκυες πολύ προσεκτικές με τη διατροφή τους και να γνωρίζουν τι πρέπει να αποφεύγουν, ώστε και να μη δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα με τη δική τους υγεία, αλλά κυρίως με του εμβρύου!

Αρχικά, ας ξεκινήσουμε με κάτι πολύ απλό, όπως είναι το να μαγειρεύονται και να πλένονται πολύ καλά κάποια τρόφιμα. Πρέπει να καταναλώνετε πουλερικά ή κρέας βραστά ή καλά ψημένα. Το κρέας που δεν είναι καλά μαγειρεμένο μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για να πάθετε μολύνσεις από μικρόβια, όπως το κολοβακτηρίδιο, τη σαλμονέλα αλλά και το τοξόπλασμα. Πάντα να πλένετε πάρα πολύ καλά τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά που θα καταναλώσετε, ενώ καλό είναι να αποφεύγετε φρούτα και λαχανικά σε ένα εστιατόριο/μία ταβέρνα που δεν είστε σίγουρες αν είναι καλά πλυμένα, αλλιώς μπορεί να κολλήσετε τοξόπλασμα ή λιστέρια.

Φυσικά δε θα πρέπει να καταναλώνετε ωμά ψάρια, σούσι, αλλά και ωμά αβγά. Σχετικά με τα ψάρια, χρήζουν προσοχής αυτά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου (για παράδειγμα, το σκουμπρί, ο ξιφίας και ο καρχαρίας), γεγονός το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου αλλά και του παιδικού εγκεφάλου στη συνέχεια. Αποφύγετε τα ψάρια που καλλιεργούνται σε μολυσμένα ποτάμια και λίμνες που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε πολυχλωριωμένα διφαινύλια. Τέτοια ψάρια συνήθως είναι ο σολομός, οι ριγωτές πέρκες και η πέστροφα. Αν δεν είστε σίγουρες για τον τόπο προέλευσής τους, καλύτερα να μην τα καταναλώσετε.

Γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν είναι παστεριωμένα και αλλαντικά αγνώστου προελεύσεως. Το παστεριωμένο γάλα είναι καθαρό από μικρόβια. Στη λίστα των μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων είναι φυσικά το ροκφόρ, αλλά και τα γαλλικά καμαμπέρ και μπρι.

Καφές και γενικότερα καφεϊνούχα ποτά. Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή και χαμηλό βάρος γέννησης του παιδιού. Εκτός από τον  καφέ, καφεΐνη υπάρχει και στα αναψυκτικά τύπου κόλα, μέσα σε ενεργειακά ποτά και φάρμακα για τη γρίπη, στο κακάο, στη σοκολάτα και στο τσάι! Η πάρα πολύ καφεΐνη δεν είναι ποτέ καλή τόσο για σας όσο και για το έμβρυό σας.

Αλκοόλ: τα οινοπνευματώδη ποτά εμποδίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Όταν μια έγκυος γυναίκα πίνει, το αλκοόλ ταξιδεύει μέσω του αίματος της στους ιστούς και τα όργανα του μωρού. Το αλκοόλ διασπάται πολύ πιο αργά στο σώμα του μωρού σε σχέση με έναν ενήλικα. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει στο αίμα του μωρού περισσότερο από ότι στο αίμα της μητέρας του κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε δια βίου βλάβες. 
Πίνοντας πολύ αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο στο μωρό.

Όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα (κονσέρβες) πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη. Πρώτον, η επένδυση στα δοχεία συχνά περιέχει Δισφαινόλη Α (BPA), η οποία επηρεάζει την εμβρυϊκή ενδοκρινική δραστηριότητα και δεύτερον, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να είναι πολύ παλιά και να έχουν βακτηρίδια λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής τους.

Συκώτι, αν και πλούσια πηγή σιδήρου, απαγορεύεται λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α η οποία ενοχοποιείται για τερατογενέσεις.

Τέλος, εννοείται ότι συνίσταται μια ισορροπημένη διατροφή που να αποτελείται από όλες τις ομάδες τροφών και να καλύπτει τις εγκυμονούσες γυναίκες σε θρεπτικά συστατικά, γιαυτό θέλει προσοχή και η κατανάλωση γλυκών και απλών υδατανθράκων, ανθυγιεινών σνακ (γαριδάκια, πατατάκια, κρουασάν, μπισκότα, κλπ) και οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη και αλάτι, που αυτά ισχύουν ούτως ή άλλως και σε καταστάσεις μη εγκυμοσύνης!