Η Μεσογειακή Διατροφή ξεκίνησε από τη χώρα μας και συγκεκριμένα από την Κρήτη, έγινε ευρέως γνωστή, είναι πλέον παγκοσμίως αποδεκτή και αναγνωρισμένη, αλλά η μεγάλη αντίθεση είναι ότι εμείς είμαστε και αυτοί που τα τελευταία χρόνια δεν την ακολουθούμε!

Τα χαρακτηριστικά της είναι: χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και απλούς υδατάνθρακες, υψηλής περιεκτικότητας σε σύνθετους υδατάνθρακες, πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία. Αντίθετα, δηλαδή, ισχύει υψηλή κατανάλωση άφθονων φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής αλέσεως, περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων, σχετικά υψηλή ποσότητα λιπαρών από ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς.

Το Μεσογειακό Διατροφικό πρότυπο βασίζεται (και αντίστροφα) στη γνωστή σε όλους μας Πυραμίδα της Διατροφής:

Έχει αποδειχτεί ότι προάγει την μακροβιότητα και δρα προστατευτικά για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου. Φυσικά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και η άσκηση συνδυαστικά με τη σωστή διατροφή!

Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες απομακρύνονται όλο και περισσότερο από αυτό το μοντέλο της διατροφής και σε αυτό «βοήθησε» και η οικονομική κρίση που ακόμα αντιμετωπίζουμε σαν λαός.

Το να απομακρυνόμαστε σαν λαός από τη Μεσογειακή Διατροφή, δε σημαίνει, απαραίτητα, ότι ακολουθούμε μια τελείως διαφορετική διατροφή, αλλά κυρίως ότι δεν τηρούμε τις αναλογίες κάποιων τροφών ή ομάδων τροφών, ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν τρώει πρωινό, δεν καταναλώνει προϊόντα ολικής άλεσης, παραλείπει γενικώς γεύματα μέσα στην ημέρα με αποτέλεσμα να υπάρχουν και μόνο 2 γεύματα με μεγάλη ποσότητα τροφής, κλπ. Αυτά, βέβαια, προϋπήρχαν της οικονομικής κρίσης.

Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχουν και κάποιες αντιθέσεις: ενώ, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει μειωθεί η κατανάλωση junk food (και με αυτό εννοώ την κατανάλωση του έτοιμου φαγητού εκτός σπιτιού που μπορεί να υπήρχε πολύ συχνά μέσα στην εβδομάδα), γιατί ήταν ένα σημαντικό έξοδο, τώρα αντικαταστάθηκαν τα μαγειρευτά φαγητά στο σπίτι με πολύ πρόχειρα φαγητά, επίσης, λόγω της οικονομικής στενότητας. Είτε επιλέγουν κακής ποιότητας προϊόντα, επειδή είναι πιο φθηνά, είτε αποφεύγουν συγκεκριμένα είδη για τον ίδιο λόγο, όπως πχ κόκκινο κρέας.

Υπάρχουν, όμως, λύσεις για να μπορεί κάποιος να ακολουθήσει μια σωστή διατροφή, τη Μεσογειακή διατροφή, χωρίς να στερείται και χωρίς να χρειάζεται να επιβαρύνεται οικονομικά. Αρχικά, ας ξεκινήσουμε με τα πιο απλά πράγματα, που είναι τα μικρά και συχνά γεύματα και οι σωστοί συνδυασμοί. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ,ασχέτως του τι τροφές θα καταναλωθούν. Εναλλακτικές ,λοιπόν, για τις τροφές που θα καταναλωθούν, υπάρχουν, ώστε να μην επιβαρυνθεί κανένα σπιτικό οικονομικά, όπως ανέφερα παραπάνω.

Ασχέτως, λοιπόν, της οικονομικής κατάστασης της χώρας, θα πρέπει να αφήσουμε τις δικαιολογίες κατά μέρους ,γιατί το να μη τηρείτο η Μεσογειακή Διατροφή, προϋπήρχε σαν φαινόμενο της δύσκολης κατάστασης που υφίσταται τώρα ο Ελληνικός λαός. Άρα αυτό που μένει να γίνει είναι να αλλάξουμε τη φιλοσοφία μας για το φαγητό, τον τρόπο ζωής μας, την καθημερινότητα μας και αυτό επιτυγχάνεται με πολύ απλές ,εύκολες και οικονομικές λύσεις!