Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν υπομονή να περιμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα για να χάσουν κιλά και έτσι ψάχνουν να βρουν τρόπους για γρήγορη και άμεση απώλεια βάρους.

Συνήθως, αυτή η προσπάθεια συνοδεύεται  και από κάποιο είδος στέρησης, κούρασης και ταλαιπωρίας. Άλλους ανθρώπους τους επηρεάζει, άλλους πάλι όχι.

Αν δεν πεινάσεις και δε στερηθείς δε θα χάσεις ποτέ βάρος!

Όταν έρχονται αργότερα αυτοί οι άνθρωποι στα γραφεία μας, πολλοί είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν κάτι επίσης περιοριστικό και αυστηρό.

Υπάρχουν δίαιτες express τελικά; Και αν ναι, αξίζει  ο κόσμος να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία;

Η απάντηση είναι ότι ναι υπάρχουν. Και μάλιστα πάρα πολλά είδη. Κατά καιρούς γίνονται της μόδας και μπορεί κάποιος να ακούσει διάφορους «ειδικούς» στην τηλεόραση να μιλάνε γι αυτές.

Πρέπει όμως ο κόσμος να τις ακολουθεί;

Η απάντηση είναι όχι. Αυτό που πρεσβεύουμε εμείς οι Διαιτολόγοι, είναι η διατροφική εκπαίδευση των πελατών μας.

Αν δεν γίνει αλλαγή διατροφικών συνηθειών της καθημερινότητας και του τρόπου ζωής γενικότερα, δε θα μπορέσει εύκολα ένας άνθρωπος να πετύχει το στόχο του και να τον διατηρήσει.

Θα ταλαιπωρείται συχνά με σκαμπανεβάσματα στο βάρος του (το λεγόμενο γιο-γιο) αλλάζοντας Διαιτολόγους και δίαιτες.

Αποτέλεσμα χωρίς αποτέλεσμα

Οι δίαιτες express και γενικότερα οι αυστηρές & περιοριστικές δίαιτες ναι μεν έχουν αποτέλεσμα ως προς την απώλεια βάρους, αλλά δεν είναι μόνιμο.

Δεν μαθαίνουν σε έναν άνθρωπο πώς πρέπει να τρέφεται σωστά και συνήθως η απώλεια των κιλών δεν αντιπροσωπεύει κιλά λίπους, αλλά υγρά και μυϊκή μάζα.

Γι’αυτό, είναι πολύ εύκολο να ξαναβάλει κάποιος τα κιλά αυτά και σε διπλάσιο βαθμό. Και επειδή ακριβώς δεν εκπαιδεύεται στη σωστή διατροφή, είναι πολύ πιθανό να αλλάζει Διαιτολόγους και διατροφικά πλάνα.

Αυτό βλέπουμε να συμβαίνει με τους περισσότερους πελάτες που έρχονται στα γραφεία μας. Φυσικά αυτή θα είναι και η επιτυχία του Διαιτολόγου. Να καταφέρει να κάνει τον πελάτη του να χάσει με σωστό τρόπο τα περιττά κιλά του και φυσικά να τα διατηρήσει!

Θέμα υγείας και όχι εμφάνισης

Καταλαβαίνω απόλυτα το γεγονός ότι θα θέλαμε όλοι μας να χάναμε τα περιττά κιλά μας ως δια μαγείας.

Και φυσικά χωρίς να σταματήσουμε να τρώμε όλα αυτά τα νόστιμα ανθυγιεινά τρόφιμα που υπάρχουν στο εμπόριο και στην αγορά. Αλλά είναι και θέμα υγείας περά από εμφάνισης.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν ούτε μαγικά χάπια, ούτε λιποδιαλύτες, ούτε έχουν νόημα όλες αυτές οι χημικές δίαιτες που σε κάνουν να χάνεις γρήγορα και απότομα βάρος.

Ο σκοπός είναι να χάνουμε κιλά λίπους με σωστό τρόπο και χωρίς να ταλαιπωρούμε τον οργανισμό και την υγεία μας. Όταν ένα πρόγραμμα δίαιτας είναι εξαντλητικό ή μονοφαγικό ή κουραστικό, έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζει αρνητικά και την υγεία μας.

Πρέπει πάντα να προσλαμβάνουμε από όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες. Να τρώμε από όλες τις ομάδες τροφών και να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής και όχι δίαιτας χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και απλά έγινε της μόδας.

Σας προτείνω να επισκεφτείτε έστω και μια φόρα στη ζωή σας κάποιον Διαιτολόγο για τις απαραίτητες μετρήσεις.

Να ξέρετε που βρίσκεστε από άποψη ποσοστού λίπους, μυϊκής μάζας κλπ αλλά και τι πρόγραμμα χρειάζεται να ακολουθήσετε (αν χρειάζεται), ώστε να γίνει όλη αυτή η προσπάθεια σωστά με τη βοήθεια ενός ειδικού.