Υπηρεσίες

Συχνές ερωτήσεις
Το φυσιολογικό και υγιές για έναν άνθρωπο, είναι να χάνει το πολύ 1 κιλό λίπους την εβδομάδα, οτιδήποτε παραπάνω από 1 κιλό είναι υγρά ή μυϊκή μάζα, οπότε μέσα σε ένα μήνα το εφικτό είναι 4 κιλά λίπους. Αυτό συμβαίνει, γιατί 1 κιλό λίπους ισοδυναμεί (περίπου) με 7000-7500 θερμίδες, άρα όπως καταλαβαίνετε χρειάζεται σίγουρα το χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας για να χαθεί ή αντίστοιχα για να μπει αυτό το κιλό. Γιαυτο και δε χρειάζεται να ζυγίζεστε κάθε μέρα ή περισσότερο από 1 φορά την εβδομάδα, γιατί δε θα είναι αξιόπιστο το αποτέλεσμα και μάλιστα αν ζυγιστείτε, για παράδειγμα, 10 φορές μέσα στην ημερα,10 διαφορετικά αποτελέσματα θα δείξει η ζυγαριά. Είναι άλλο πράγμα το βάρος μας, δηλαδή το νούμερο που δείχνει η ζυγαριά και άλλο το κομμάτι της λιπομέτρησης που αυτό μας ενδιαφέρει πιο πολύ εμάς τους διαιτολόγους.
Το βάρος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως τα γαστρεντερικά προβλήματα, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, το αν είμαστε ενυδατωμένοι ή όχι κ.α. και δεν είναι τόσο αξιόπιστη μέτρηση από μόνη της, όπως το ίδιο ισχύει και με τον λεγόμενο ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος)που τον συναντάτε σε πολλά sites.
Όπως το λέει και η λέξη, είναι απλά ένας δείκτης και αν έχουμε 2 άτομα με το ίδιο βάρος και το ίδιο ύψος θα έχουν και τον ίδιο ΔΜΣ, ενώ μπορεί ο ένας να είναι γυμνασμένος και γι’αυτό τον λόγο να είναι σε αυτά τα κιλά και ο άλλος όχι, άρα κυρίως η λιπομέτρηση μετράει για να έχουμε μια καλή εικόνα του πόσα κιλά πρέπει να χάσει ή να βάλει κάποιος και σε τι επίπεδο βρίσκεται, ώστε να του δώσουμε και το ανάλογο μενού.
Πολύς λόγος γίνεται για τα τεστ δυσανεξίας, τα τεστ βιοσυντονισμού, τα τεστ με την ομάδα αίματος, με βάση το DNA και πολλά ακόμη, με αποτέλεσμα ο κόσμος να δίνει άσκοπα τα χρήματα του για να δει τι τον ενοχλεί από τροφές, τι τον παχαίνει, τι δεν πρέπει να τρώει για να αδυνατίσει, ενώ στην ουσία δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά.
Δυσανεξία με τον επιστημονικό όρο, υπάρχει ΜΟΝΟ στο κομμάτι της γλουτένης και της λακτόζης και αυτό μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει κάνοντας ειδικές αιματολογικές εξετάσεις, οτιδήποτε άλλο για το οποίο χρησιμοποιούνται κάποια μηχανηματάκια/βέργες που δήθεν εκπέμπουν συχνότητες ή και όχι και δείχνουν ποιες τροφές αδυνατίζουν, ποιες παχαίνουν, ποιες ενοχλούν, κλπ δεν υφίστανται επιστημονικά και έχει βγει εδώ και χρόνια επίσημη απόφαση από το Υπουργείο Υγείας, ώστε να μη χρησιμοποιούνται και πέφτει ο κόσμος θύμα απάτης.
Η απάντηση στην ερώτηση : «Αν δεν ισχύουν όλα αυτά τα τεστ ,τότε εγώ πως έχασα τόσα κιλά», είναι ότι από τη στιγμή που κάποιος ξαφνικά σταματήσει να καταναλώνει αρκετές τροφές στην καθημερινότητα του, λογικό και επόμενο είναι να χάσει βάρος, συν το γεγονός ότι μπορεί να συνοδεύονται κάποια από αυτά τα τεστ και με κάποια δίαιτα. Δεν ισχύει ότι κάτι τον πείραζε από αυτές τις συγκεκριμένες τροφές που του δείχνουν όλα αυτά τα τεστ, αλλά ότι σταμάτησε να καταναλώνει πλήθος τροφών!
ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΨΕΥΔΟ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ (“ολιστικοί διατροφολόγοι”, μοριακοί βελονιστές, “σύμβουλοι διατροφής/ευεξίας”, κ.α.) ΝΑ ΣΑΣ ΜΠΕΡΔΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ!
Επίσης, πολύς λόγος γίνεται για τις δίαιτες με όνομα που έχουν γίνει της μόδας(paleo, keto, Atkins, Dukan, orac, κ.α.) τα τελευταία χρόνια και προσωπικά εμένα με λυπεί πολύ το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπαίνουν σε διαδικασία στέρησης, πείνας και απαγόρευσης πολλών τροφών για να χάσουν βάρος, ενώ μπορούν κάλλιστα να το κάνουν αυτό τρώγοντας τα πάντα.
Γνωρίζω ότι αυτό γίνεται επειδή δεν υπάρχει η υπομονή και θέλουν να χάσουν γρήγορα βάρος, αλλά είναι κρίμα να μπουν σε τέτοια διαδικασία, ενώ το φαγητό είναι απόλαυση και θα μπορούσαν να το κάνουν χωρίς στερήσεις. Το πιο βασικό, όμως που δεν ξέρετε είναι ότι όλες αυτές οι δίαιτες με όνομα δεν υφίστανται επιστημονικά και δεν είναι σωστός τρόπος διατροφής για μια ζωή, που αυτό θέλουμε εμείς οι διαιτολόγοι να πετύχουμε. Ναι, μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, αλλά δεν είναι υγιεινός τρόπος διατροφής μακροπρόθεσμα, οπότε όταν θα αρχίσετε να τρώτε φυσιολογικά κάποια στιγμή χωρίς να στερήστε αυτά που πρεσβεύει η καθεμία δίαιτα από αυτές, εκεί θα χαθεί ο έλεγχος και θα δείτε το νούμερο της ζυγαριάς να ανεβαίνει ,γιατί ο οργανισμός είχε συνηθίσει σε διαφορετικό τρόπο τόσο καιρό και κάπως έτσι καταλήγουμε στο λεγόμενο «γιο-γιο». Εκτός, από αυτό, είναι επικίνδυνες για τον οργανισμό μας ,γιατί δεν είναι ισορροπημένες και στην καθεμία υπολείπεται και κάτι.
Η Μεσογειακή διατροφή είναι η μόνη παγκοσμίως αποδεκτή διατροφή ως σωστό & υγιεινό πρότυπο διατροφής ,που έχει επιστημονικές βάσεις και ξεκίνησε από μας, από την Ελλάδα μας και συγκεκριμένα από την Κρήτη.
Το πρώτο, λοιπόν, που θα πρέπει κάποιος να σκεφτεί πριν ξεκινήσει μια προσπάθεια απώλειας βάρους είναι το τι ακριβώς θέλει να κάνει: να χάσει γρήγορα κάποια κιλά ή να μειώσει το βάρος του σωστά χάνοντας λίπος και έτσι να το διατηρήσει μειωμένο;
Όταν είμαστε σε διαδικασία δίαιτας, πολλές φορές ψάχνουμε τρόπους για να χάσουμε τα κιλά μας λίγο πιο εύκολα και λίγο πιο γρήγορα  και ένας από αυτούς τους τρόπους είναι να καταναλώνουμε τροφές που δήθεν «καίνε» το λίπος ή ροφήματα που αποτοξινώνουν, όμως αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Δεν υπάρχουν μαγικά κόλπα που καίνε το λίπος και τα ψωμάκια στις γυναίκες!
Υπάρχει, δυστυχώς, τόσο μεγάλη παραπληροφόρηση γύρω από τον τομέα της διατροφής ,γιατί κακά τα ψέματα είναι ένας «πιασάρικος» τομέας, οπότε μη στέκεστε σε ότι ακούτε ή διαβάζετε, είναι απλά ένα καλοστημένο μάρκετινγκ που περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα.
Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τις εταιρίες που προωθούν διάφορα σκευάσματα –σκόνες που αντικαθιστούν γεύματα. Μία ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων, τακτική άσκηση, επαρκή ενυδάτωση και ποιοτικό ύπνο, θα κρατήσει το σώμα σας σε υγιή επίπεδα.
Καμία τροφή δεν παχαίνει και αυτό ισχύει και για το ψωμί και γενικότερα για τους υδατάνθρακες για τους οποίους κυκλοφορούν πολλές φήμες ότι ,δήθεν, αν βγάλουμε τους υδατάνθρακες τελείως από τη διατροφή μας θα χάσουμε γρήγορα βάρος ή ότι οι υδατάνθρακες παχαίνουν ή μας κάνουν κακό, για να μην αναφερθώ στην απάτη της δίαιτας χωρίς γλουτένη.
Καμία, λοιπόν, τροφή δεν παχαίνει αν την καταναλώνουμε με μέτρο, η περίσσεια αυτής είναι που θα μας προσθέσει κιλά, για παράδειγμα, για το ψωμί ισχύει η φράση ότι «θα παχύνεις αν φας όλο το καρβέλι, όχι επειδή έφαγες 1-2 φέτες»!
Ειδικά οι υδατάνθρακες είναι η βάση της Πυραμίδας της Διατροφής και καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής μας διατροφής, μας δίνουν ενέργεια και παρομοιάζονται με τα καύσιμα που χρειάζεται ένα αυτοκίνητο για να κινηθεί. Είναι τελείως αυθαίρετο, ανούσιο και άσκοπο να βγάλει κάποιος τους υδατάνθρακες σαν ομάδα, από τη διατροφή του.
Σχετικά, με τη γλουτένη που ανέφερα πριν ,ισχύει ότι κάποιος που δεν έχει δυσανεξία στη γλουτένη, μπορεί να καταναλώνει άφοβα τις τροφές που περιέχουν γλουτένη και δε χρειάζεται να απέχει από αυτές και ούτε φυσικά πρέπει να κάνει τη δίαιτα χωρίς γλουτένη που έχει γίνει και αυτή της μόδας τα τελευταία χρόνια, χωρίς να έχει κάποια επιστημονική βάση.
Ο περισσότερος κόσμος δεν έχει συνηθίσει να τρώει πολλές φορές μέσα στην ημέρα, αντιθέτως τρώει λίγες φορές και μεγάλες ποσότητες, ενώ εμείς αυτό που προτείνουμε πάντα είναι να τρώμε μικρά & συχνά γεύματα, ώστε να μη μένουμε πάνω από 3-4 ώρες νηστικοί για να μην πέφτει το ζάχαρο και εξαντλείται η γλυκόζη μας, με αποτέλεσμα να παθαίνουμε υπογλυκαιμία και να θέλουμε να φάμε ότι βρούμε μπροστά μας εκείνη τη στιγμή.
Πολλοί πελάτες με ρωτάνε, αν γίνεται να γλιτώσουν κάποια γεύματα για να μπορέσουν να χάσουν πιο γρήγορα? Αυτό δεν ισχύει!!!Ακόμα και αν αντέχει κάποιος νηστικός για πάνω από 4 ώρες ,δεν επιτρέπεται να το κάνει για τους λόγους υγείας που ανέφερα παραπάνω.
Τα μικρά & συχνά γεύματα βοηθάνε στις καύσεις και στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, αλλά και στο να παραμένει σταθερό το ζάχαρο μας τις ώρες που είμαστε ξύπνιοι. Επίσης, έτσι κρατιόμαστε για να μη «πέσουμε με τα μούτρα», όπως λέμε, στα επόμενα γεύματα και καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες τροφών.
Όταν είμαστε αρκετές ώρες νηστικοί έχουμε έντονη επιθυμία για γλυκά, απλούς υδατάνθρακες, ψωμιά, τυποποιημένα προϊόντα, μπισκότα, κλπ, αλλά ακόμα και αν, ξανατονίζω, αντέχουμε να μη μπούμε σε πειρασμό, είτε για να φάμε κάτι τέτοιο, είτε για να μη φάμε μεγάλες ποσότητες γευμάτων, σε καμία περίπτωση δεν ισχύει ότι θα χάσουμε πιο εύκολα και πιο γρήγορα αν παραλείψουμε κάποιο γεύμα.
Άρα τα μικρά & συχνά γεύματα με κυρίαρχο το πρωινό, είναι πολύ σημαντικό βήμα για το ξεκίνημα της διατροφικής εκπαίδευσης!